Thema's
Bestuur

Behoorlijk bestuur. Dat is waar dit thema over gaat. Een breed begrip: bestuur van een bedrijf, het zakelijke gedrag, relaties met leveranciers en opdrachtgevers, preventie op het gebied van corruptie en omkoping en de invloed van de politiek.

 

 

Zakelijk gedrag & betrokkenheid bij de maatschappij

We zeggen niet voor niets: op ons kun je bouwen. Afspraak is afspraak en samenwerken doen we voor lange tijd. We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan de maatschappij en investeren daarom geld én tijd in onderwijs, lokale initiatieven, verenigingen en stichtingen.

Cijfers & doelen

PSO trede 3, sparen voor het goede doel en ons inzetten voor de samenleving. De doelen die we stellen, zeggen iets over hoe wij sociaal ondernemen.

Bovengemiddeld sociaal ondernemenWe kijken nadrukkelijk naar mogelijkheden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en behouden onze positie op trede 3 van de Prestatieladder Socialer Ondernemen.
Voor het goede doelIeder jaar opnieuw sparen we samen. Met het gespaarde bedrag steunen we goede doelen waar onze medewerkers bij betrokken zijn.
VrijwilligersverlofAlle medewerkers krijgen twee dagen verlof per jaar om vrijwilligerswerk te doen. We werken aan een minimale deelname van 30% - dit doen we bijvoorbeeld door met een grote groep collega's de handen uit de mouwen te steken voor een lokaal initiatief.
Corruptie en omkopingVoor corruptie en omkoping is binnen Ter Steege geen plek.
Ter Steege Bouw Vastgoed bereikt top 10% van Sociale werkgevers in Nederland

Ondernemen met milieu, maatschappij en mens hoog in het vaandel. Dat is hoe wij het graag aanpakken. En met resultaat. Sinds 1 januari 2025 staat Ter Steege Bouw Vastgoed op trede 3 van de Prestatieladder Socialer Ondernemen. PSO is een wetenschappelijk onderbouwd keurmerk en bestaat uit vijf treden. Van Aspirant-status tot koploper (trede 3).  PSO meet de sociale bijdrage van een organisatie en vergelijkt dit met organisaties van dezelfde omvang. Organisaties die op trede 3 staan, horen bij de top 10% meest sociale werkgevers in Nederland.

Stap omhoog

1 januari 2021 stonden wij al op trede 2. En vanaf 1 januari 2025 doen we een stap omhoog en staan we op trede 3! Algemeen directeur Hans ter Steege: ‘Als familiebedrijf staan wij midden in de maatschappij. Wij zetten ons volop in voor sociaal werkgeverschap ter bevordering van het werkgeluk van onze medewerkers. Ook het verhogen van de arbeidsparticipatie is daarbij van groot belang waarbij wij speciaal aandacht geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het behalen van trede 3 van de Prestatieladder Socialer Ondernemen is daar een prachtige bevestiging van.’

Diversiteit

PSO meet op een aantal thema’s: (1) bestuur & beleid (2) passend werk (3) inclusie (4) functioneren & ontwikkeling en (5) begeleiding. Deze thema’s – met name inclusie – zijn belangrijke thema’s van ons MVO-beleid. Inclusie, of diversiteit, gaat verder dan de verhouding tussen man en vrouw. Wij focussen op een divers medewerkersbestand. Omdat wij zien dat dit zorgt voor meer creativiteit én innovatie. Binnen Ter Steege vind je daarom mensen met een verschillende achtergrond en leeftijd en ook medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt.

De jeugd heeft de toekomst

Daar staan wij volledig achter. Daarom zijn wij elk jaar opnieuw betrokken bij activiteiten om onze collega’s van de toekomst enthousiast te maken voor de bouw.

Dit doen we bijvoorbeeld met de theatervoorstelling Knipoog van de zon. Het recyclen van afval én daar een nieuwe bestemming voor vinden. Dat is waar deze kindervoorstelling over gaat. Kinderen van basisscholen uit Tiel, Hardenberg, Rijssen en Delft woonden deze interactieve voorstelling bij. “Het was leuk hoe ze recyclen, en het was ook echt grappig,” vertelden de leerlingen.

Leerlingen van de Wilhelminaschool in Rijssen kwamen op bezoek op ons kantoor in Rijssen: rondkijken in een woning met onze configurator, huisjes knutselen en bouwen met spaghetti en marshmellows. En natuurlijk een bezoekje aan de bouw – inclusief het metselen van muurtjes.

En wat gebeurt er allemaal achter de schermen bij een bouwbedrijf? Welke functies kun je allemaal doen en hoe ziet een project van begin tot eind eruit? Dat lieten we 30 kinderen zien van Praktijkschool De Maat uit Ommen. Samen liepen we het bouwproces door van Burggraven Ommen en staken we de handen uit de mouwen tijden het timmeren van vogelhuisjes.

Oog en oor voor wat er speelt in de wijk

Een goede renovatie begint volgens hem met communicatie. ‘Je moet oog hebben voor wat er speelt in een wijk en bewoners een luisterend oor bieden,’ zegt Mark Kampherbeek, uitvoerder bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg.

Hoe die communicatie er in de praktijk uitziet, vertelt hij aan de hand van een actueel project voor woningcorporatie St. Joseph in Almelo. ‘Aan de Valeriusstraat renoveren en verduurzamen we 90 appartementen. De werkzaamheden omvatten onder meer binnen- en buitenschilderwerk, vervangen glas, gevel-, dak- en vloerisolatie, nieuwe zonwerking, nieuw hekwerk op de balkons en galerijen, nieuwe badkamers en toiletten, meterkasten, mechanische ventilatie, extra zonnepanelen, vervangen rioleringen en brandpreventie. Ook worden de algemene ruimten opgewaardeerd en voorzien van scootmobielplaatsen.’

Goed contact

‘Je kunt je voorstellen dat zo’n omvangrijke renovatie heel ingrijpend is voor bewoners,’ zegt Kampherbeek. ‘We hebben twee pauzewoningen ingericht, waar mensen zich kunnen douchen of even terugtrekken en de was kunnen doen. Maar in principe blijven bewoners in hun woning. Goed contact is daarom onmisbaar. Dat begint met het luisteren naar de wensen van de klankbordgroep en alle bewoners. Vervolgens schrijf je een projectvoorstel, dat je aan hen voorlegt. Voor dit project hebben we zelfs een modelwoning gemaakt om bewoners het resultaat van de werkzaamheden te tonen. Allemaal niet voor niets. Want bij dit project haalden we bij de presentatie zelfs 100 procent score. Iedereen was enthousiast.’

Ter Steege Ballonfestival

Elk jaar opnieuw stijgen vanuit de uiterwaarden van de Vecht een heleboel heteluchtballonnen op. Een prachtig gezicht, waar duizenden mensen van genieten.

Al tien jaar lang is Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg hoofdsponsor van dit bijzondere festival. Naast de 35 nationale en internationaal gekleurde ballonnen, is er een drakenbootrace en muziekprogramma in een grote feesttent. Dat betekent een feestelijk weekend én voor ieder wat wils.Dit event is natuurlijk leuk voor onze relaties en medewerkers, maar we geven op deze manier ook iets terug aan de stad.

G40 Stedennetwerk bezoekt Indië-terrein

Op 11 januari 2024 was de gemeente Almelo de ontvangende gemeente voor de ambtelijke netwerkdag van het G40 stedennetwerk. Na een hartelijke ontvangst door de gemeentesecretaris in de Oude kerk en een plenaire sessie met reflectie over de verkiezingsuitslagen was het tijd voor een werkbezoek aan ons Indië terrein.

Naast een inleiding over de herontwikkeling van het terrein door Erwin Tijhof (regiomanager Ter Steege Gebiedsontwikkeling) en een toelichting op de plannen van de gemeente Almelo rondom de Spoorzone door Erwin Webbink (Stedenbouwkundige bij gemeente Almelo) gaf lector dr. Cees Jan Pen een lezing over vitale binnensteden, transformatie, herbestemming en leegstand. Thema`s en voorbeelden genoeg om van te leren, zo viel te merken aan de vragen en reacties.