Thema's
Milieu

Dit thema gaat over onze ecologische afdruk. Wat doen we op het gebied van duurzaamheid? Hoe beperken we onze CO2-uitstoot en wat doen we verder om klimaatverandering tegen te gaan?

 

Environment: klimaatverandering & grondstoffen

Op klimaatthema’s focussen we ons elke dag. Met als groter doel om de CO2-uitstoot te beperken. Daarom kiezen we voor de meest duurzame materialen. Passen we nieuwe technieken toe. En bouwen we woningen zo klimaatneutraal mogelijk. Zo laten we ons familiebedrijf en de omgeving goed achter voor volgende generaties.

Cijfers & doelen

Energie, grondstoffen, water, transport en biodiversiteit. Op deze klimaatthema’s focussen we ons elke dag. Allemaal met als grotere doel om in 2030 55% CO2-uitstoot bespaard te hebben.

55% CO2-reductie sluit aan bij de Klimaatwet: niet meer, niet minder. Met dit hoofddoel hebben we aandacht voor stikstof en klimaatadaptie. We gaan uit van het principe: alles wat we besparen, hoeven we niet te reduceren.

BiodiversiteitVanaf 2030 bevatten al onze projecten minimaal 30% groen en voldoen ze aan ons eigen biodiversiteitspuntensysteem.

Ons eigen biodiversiteitspuntensysteem
Elk project is anders: veel of weinig openbare ruimte, bouw voor zorg, onderwijs of bedrijven. Per type project gebruiken we een maatregeltabel. Elke maatregel staat weer voor een aantal punten. Bij een hoog aantal punten zijn we bereid om extra te financieren vanuit Ter Steege Advies & Innovatie.

WaterDrinkwater is schaars. Daarom willen we regenwater hergebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Ons doel? In 2030 hebben we minimaal 100 woningen of appartementen gebouwd met een regen- of grijswatersysteem.
EnergieAlle woningen die we vanaf 2030 bouwen zijn energiepassief. En al onze eigen kantoorpanden gebruiken vanaf 2030 alleen 'groene' energie.

Een energiepassief huis
Een woning zo ontwikkelen, zodat de warmtevraag minimaal is. Dat kan met een combinatie van goede isolatie, luchtdichtheid en slim gebruik van energiebronnen, zoals de zon en interne warmte.

GrondstoffenWe sluiten in 2030 volledig aan bij de parameters van Het Nieuwe Normaal.

Het Nieuwe Normaal
​Het Nieuwe Normaal is een nieuw gedragen standaard en is gericht op de materialentransitie: het maakt circulair bouwen eenduidig en concreet. Ook houdt deze standaard rekening met de duurzame context van een circulair project, zoals energie, water en stikstof.

Uitstoot wagenparkWe werken hard aan de verduurzaming van ons wagenpark. In 2030 rijden onze personenauto's 10% onder de emissienorm van 2030 (43 g/km). Onze bedrijfswagens zitten in 2030 op de emissienorm van 2030 (74 g/km).

Onderweg
Onze personenauto’s zaten in 2024 op 52 g/km en onze bedrijfswagens op 146 g/km. Met de aanschaf van de elektrische bussen zitten we op de juiste weg.

Positieve ervaringen met biobased bouwen

Ervaring op doen met biobased bouwen. Dat doen we in Staphorst, samen met onze opdrachtgever Woonstichting VechtHorst. Bert Blaazer, projectleider vertelt: “Tijdens de voorbereidingsfase hebben we voorgesteld om een blok woningen volledig biobased uit te voeren, om zo gezamenlijk ervaring op te doen. Woonstichting VechtHorst was erg enthousiast over dit idee. Er is gekozen om een huizenblok van vijf woningen op deze wijze te bouwen. Deze zijn met zoveel mogelijk prefab elementen tot stand gekomen en volledig in hout uitgevoerd.”

Circulair bouwen, urban mining en sticky places

Aan de rand van het centrum van Wijchen ontstaat een prachtige nieuwe woonwijk. Het gebied, dat toepasselijk Tussen Kasteel en Wijchens Meer heet, wordt een plek van wonen, ontmoeten en (ver)blijven. Voor het zover is, gaat er een heel project aan vooraf. Met duurzaamheid en hergebruik als gezamenlijke insteek. Ter Steege, New Horizon en de gemeente Wijchen willen niet alleen circulair bouwen, maar al tijdens de sloop de onderdelen van de bestaande panden behouden.

Ter Steege, New Horizon en de gemeente Wijchen laten in dit project zien dat duurzaamheid en participatie voor hen geen hippe, loze termen zijn.  Wethouder Geert Gerrits: “Binnen Wijchen en in de regio zorgen we met onze lokale plannen en het beleid, voor duurzaamheid op de lange termijn. Op de korte termijn maken we plannen en pakken we de kansen die zich voordoen onder het motto: ‘gewoon doen’. Daarin lopen we vaak vooruit op het lokale of landelijke beleid. In Ter Steege en New Horizon vonden we partijen die deze ambitie ook aanpakken en uitwerken.”

Verduurzaming en woningverbetering geven het gevoel van nieuwbouw

In de wijk Hoge Weerd in Epe verduurzaamde en verbeterde Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen 110 woningen voor wooncorporatie Triada. ‘Het geeft het gevoel van nieuwbouw,’ zegt Gea, één van de bewoners bij wie de werkzaamheden zijn voltooid.

Samen met haar man woont Gea al zo’n zeventien jaar met veel plezier aan de Midachten. ‘In al die jaren hebben we onze eigen stempel op de inrichting gedrukt. Maar nu voelt alles anders. Je ervaart de luxe van nieuwbouw. Alles is supermooi geworden: van de nieuwe buitenbetimmering tot de afwerking van de bergzolder.’

Boomplantdag

Al voor het vierde jaar op rij planten wij twee bomen voor elke woning die wij bouwen of renoveren. In december 2024 was het weer zo ver, en zijn er bijna 2.500 bomen geplant op de Sallandse Heuvelrug in Holten. Samen met een aantal van onze opdrachtgevers, boswachters van Staatsbosbeheer en collega’s zetten we zo’n 450 bomen zelf in de grond.

Duurzaam onderweg

Sinds kort te vinden op de weg: onze elektrische bussen! Ter Steege Materieel koos voor de bussen van Ford. Niet zomaar: want deze bussen hebben een hoog laad- en trekvermogen, zijn duurzaam, efficiënt én veilig. Deze bussen zorgen er voor dat ons gemiddelde op de emissienorm flink naar beneden gaat en helpen dus aan het behalen van onze duurzaamheidsdoelen!

Energie voor de toekomst

De energietransitie: een belangrijk onderwerp in de bouwbranche. Hoe pakken we de transitie aan? Waar gaat het in de toekomst naartoe en wat zijn de kansen en uitdagingen?

Samen met boeiende sprekers en betrokken deelnemers dachten we daar goed over na tijdens het energie-event in oktober. En natuurlijk lieten we ook de Buurtbatterij zien met lokale energieopslag. Wat ons betreft één van de oplossingen van de toekomst.